AJK blogi Utopistin unelma

Työmarkkinamogulit

Kyllä on surullista kuultavaa tömarkkinmogulien uho. Työllisyyden asiaa sanovat ajavansa, mutta totantokustannuksia mistään välittämättä nostattavat ja laumojaan kiihottavat. Hyvä etteivät kilpailukykyäkin väitä vaalivansa. Ehkä on siis joku häpy jäljellä. Parempi onkin, muuten saattaisivat hyväpalkkaiset tuolinsa menettää. Ihan mitä hyvänsä pajunkäyttä ei kansa pure. 

Työllisyys on hallituksenkin päätavoite. Mutta aivan ihmeellisin keinoin siihen pyritään: kysyntää kuristamalla ja narusta työntämällä. On tullut sinne ja tänne rahaa kylvettyä, vajaudet aikaansaatu. Ei olekaan lähtenyt euro kansan kädessä pyörimään, vääriin käsiin on ehkä joutunut. Nyt pitäisi sitten pois ostovoimaa kerätä sieltä ja täältä, vähän joka puolelta nipistämällä. Silläkö kasvua ja työllisyyttä kohennetaan?  Äkkipäätään luulisi, että päinvastaisilla toimilla, oikein kohdistetulla elvytyksellä. Työajan pidentäminen on toinen järjetön keino. Kysyntää puuttuu nykyiseltäkin tuotannolta. Narua pidentämällä aikaansaadaan lisää kysynnätöntä tuotantoa ja ylimääräisen työvoiman pellolle heittämistä eli juuri päinvastaista kuin tarkoitettiin.

Epädemokraattisen kolmikannan kolmannella laidalla viuhtovat tuulimyllyjä vastaan varsinaiset suurmogulit kymmenkertaisine palkkoineen. Selvä se että likaisesta työstä eli saneerauksesta on saatava likaisen työn lisää. Mutta mihin johtaa saneeraus? Suomen saneerautumiseen maailmanmarkkinoilta. Ja älykkäimpien vetäytymiseen veroparatiiseihin miljooniaan imeskelemään.
Kuristusotteisella ja tarjontajohtoisella talouspolitiikalla ovat isommatkin korttitalot luhistuneet. Helppo utopistin ennustaa, että niin käy tämänkin.  

Pieni mies ja pieni nainen eivät ole loputtomasti moguulien hihnassa vedätettävissä. Parasta olisi ottaa yleissitovuusvallan käyttäjien lusikka kauniiseen käteen ja ryhtyä miettimään uusia keinoja heidän hallitsemattomansa digitalisaation ja automaation tuottaman hyvinvoinnin oikeudenmukaiseksi jakamiseksi. Yhä vähenevän ihmistyön kautta saatavat arpaliput eivät tehtävää tyydyttävästi tee. 

Miten olisi verotuksen kohdistaminen suoraan tuotantoon ja sillä tavoin rahoitettavien arpalipukkeiden jakaminen kaikille kansalaispalkkana? Työpalkalle on tulossa lisätienestin asema. Työmarkkinat ovat tulossa kysynnän ja tarjonnan säätelemiksi. On nostettu esiin kysymys kansalaispalkan perustslainvastaisuudesta. Uskomatonta! Entä ihmisten syrjäyttäminen sosiaalisten armopalojen varaan ja byrokratian rattaiden jauhettavaksi? Onko se perustuslainmukaista?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hyvä Asko! Tarjoat vaitoehtoja. Mutta entä se velkaantumisen peikko?

Käyttäjän askokorpela77 kuva
Asko Korpela

Blogissahan on radikaali pitkän tähtäyksen resepti tarjontajohtoisesta kysyntäperäiseen. Velkaantuminen on lopulta valuuttakurssiongelma, joka taas kilpailukukykyongelma, joka taas tuottavuusongelma, joka määräytyy ruohonjuuritasolla, jos kilpailu toimii. Ei ole päätettävissä joukkovoimalla eikä neuvottelemalla, mitä kolmikanta ilmeisesti luulee, kun luulee ohjaavansa talousprosessia.

Toimituksen poiminnat