AJK blogi Utopistin unelma

Mitä mamu maksaa?

Kovaa äläkkää pidetään maahanmuuttajien kustannuksista. Tulopuoli säännöllisesti unohdetaan, harmi kun sen unohtavat myös asioista vastaavat poliitikot. Tulopuoli on kuitenkin olemassa, jopa ennen kuin työllistyvät ja alkavat itse ansaita. Tämän tietävät hyvin vastaanottopaikkakuntien yrittäjät.

Sillä jokaisen käteensä saamansa euron mamu panee pyörimään: ostaa ruokaa, vaatteita, palveluksia. Sinun kädessäsi ja minun kädessäni euro saattaisi jäädä paikalleen, säästöön pahan päivän varalle. Umpipöhkö asia, kun paha päivä on jo täällä tänään. Siis mamun euro tuo tuloa kantaväestölle, joka sillä voi maksaa veroa, josta mamulle avustusta annetaan. Kuinka paljon? Minä tienaan ruhtinaalliset 3000 kuussa. Veroa maksan siitä 1000, itselle jää 2000. Tonnillakin mainiosti pärjäisin, kun on liikuntakyky mennyt enkä pääse matkustelemaan. 

Jos mamu saa tonnin kuussa, siitä minun osuuteni on 1000/5000000 eli en osaa edes laskea. Jos mamuja on 50000 eli 50000*1000=50000000, 50 milj. heistä kaikista minun osuuteni olisi 50 milj / 5 milj = 10 euroa kuussa. Onko liikaa? Enpä sääli tätä rahaa, vaan olen hyvilläni, että yhteiskunta asian puolestani hoitaa, kun ei tule muuten hyväntekeväisyyteen osallistuttua. Ja mitä nopeammin mamu työllistyy ja alkaa itse tienata, sitä nopeammin minulta jää tämäkin 10 euroa/kk (=120e/v) hyväntekeväisyysraha pois. Vertailun vuoksi totean, että kirkollisvero on muistaakseni noin 1.5 prosenttia tuloista, siis minulla 45 euroa kuukaudessa (= 540 e/v), 4.5 kertainen mamurahaan verrattuna. Mitä tällä kirkkorahalla saan? Saarnaa synneistäni ja hautauksen. Vai maksaako se vielä erikseen? Ennen vanhaa maksettiin lehmänkanttura emännän hautauksesta. Kun rovasti valitti, että on vanha kanttura, sanoi savolaisisäntä: vanha oli emäntäkin. Ainakin arkku maksaa halvimmillaan 1000 euroa. Minä olen tehnyt itse. Tuossa sängyn vieressä sohvapöytänä odottaa. Laudat vähän yli 100 e maksoivat. Pian kansi kopsahtaa, kun tässä ikää on jo 78. 

Olen vanha opettaja. Kotitehtävä tämän lukijalle: pane laskelmiin omat tietosi ja katso paljonko mamu sinulle maksaa. Eiköhän henkensä kaupalla liikkeellä olevia mamuja yhdessä auteta. Plussaa heistä enemmän koituu kuin miinusta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Kaikkea hyvää sinulle, tuosta kirjoituksesta tuli tosi hyvä mieli. Älä nyt anna vielä sen kannen kopsahtaa, jatka kirjoittamista :)

Matteus Metso

Pistä vanha opettaja tietosi kehiin, tee ja esitä laskelma missä mamujen ansioista kannetuista veroista kertyvä summa on suurempi kun heille veroeuroista maksettu rahamäärä.
Tämä on se joka ratkaisee, ei mikään muu. Ei verotuloista maksetun rahan kierrättäminen ole mitään bisnestä,
se on rahan polttamista. Kaikki veroista maksettava "mamubisnes" on juuri sitä.

Minusta voitaisiin puhua inhimillisestä hädästä, sodista ja kaikesta pahasta mitä pallolla tapahtuu ilman että siihen sotketaan mitään sellaista mitä siinä ei ole.

Käyttäjän askokorpela77 kuva
Asko Korpela

Olen siinä yksinkertaisessa uskossa, etrtä mamut alkavat kerryttää yht3eistä kassaa sitä mukaa kuin heidät päästetään töihin.

Heli Hämäläinen

Palkkakin on varmaan maahanmuuttajalla sellainen, jolla voi ostaa oman asunnon kasvukeskuksesta. Vai maksaako sosiaalitoimisto vuokran?

Marko Huttunen

Tuolla logiikalla kannattaisi jokaiselle suomalaiselle maksaa vaikkapa 300 euroa kaiken kivan ostamiseen jolla sitten pidettäisiin talouden pyörät pyörimässä. Miksi kukaan ei ole keksinyt että työttömyyspäivärahan kymmenkertaistaminen lisäisi palvelujen kysyntää ja säteilisi hyvinvointia läpi yhteiskunnan? Miksi rahaa ei vain paineta lisää että sitä olisi kaikilla viljalti ja voisimme.vain ostella? Visaisia kysymyksiä kapitalismin juurilta,joita ei ehkä kannata kokeilla Suomessa,pieni kansakunta kun olemme. Minä olen myös ajatellut jo arkkua höylätä,vaikka olen sinua puolta nuorempi,syöpäperimän päällisiä ei meidän suvun miehet ole tavanneet viiskymppisiä vietellä. Komia olisi ite tekemässä kapiossa olla kannettavana. Liekkö siihenkin sitten joku byrokratiapykälä joka sen kieltää.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Niin. Nuo Korpelan mainostamat hyödyt saataisiin aivan yhtä hyvin vaikkapa rakentamalla vanhuksille palveluasuntoja, palkkaamalla heille nykyistä enemmän hoitajia, pienentämällä koulujen luokkakokoja ja palkkaamalla lisää opettajia, rakentamalla urheilukenttiä ja pururatoja ja palkkaamalla työttömiä kenttämestareiksi. Samalla tavalla se raha kiertäisi siinä kunnassa. Ainoa ero on siinä, että siinä sivussa kuntalaisten palvelutaso paranisi. Toki silloinkin ne rahat pitäisi jotakin loihtia ja se jostakin tarkoittaa käytännössä velanoton lisäämistä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toki näkökulmaisuus vaikuttaa.
Koditon tai ruokajonossa seisova työtön, mutta työhaluinen ihminen, saattaa kaivata ns. väärän asenteensa korjaamiseksi hieman toisenlaisia kannusteita kuin hyvätuloinen eläkeläinen, jonka ei ehkä tarvitse jonottaa 700 metrin päässä hallista "parasta-ennen" ruokakassiaan?

Hän saattaa kysyä: Minkä arvoinen minä olen? Enkö minä osta ruokaa, vaatteita, palveluksia? Jääkö minun euroni paikalleen, eikö minun euroni tuo tuloa kantaväestölle ja pane veroeuroja kiertoon...?

Marko Huttunen

Seppo,minustakin on hieman mystistä että miksi tp-hakijalle jaettu euro jakaa hyvinvointia syrjäseuduille sekä pelastaa tyhjät vuokra-asunnot käyttöön. Onko suomalainen työtön toivoton lost case jolle on turha edes syöttää rahaa ja miksi niitä tyhjiä asuntoja ei ole annettu asunnottomille jo.ajat sitten? Mistä vitusta sitä rahaa nyt yhtäkkiä löytyy ja kuka huomasi toissapäivänä kymmenien vuosien asunnottomuuden jälkeen että Virtasalmella on 60 tyhjää kunnan rivaria ollut tyhjänä sukupolven?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Nilsiässä varmaan maksetaan siitäkin, kun vettä lapetaan avannosta toiseen avantoon !

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

Kaikella kunnioituksella opettajaa kohtaa, opettaja on tehnyt ison oletusvirheen.
Oletatte, että annettu raha jää 100% kiertoon suomeen. Näin ei ole, vaan osa rahasta valuu ulkomaille, enkä tarkoita sitä, että mamut lähettävät rahaa sukulaisille tms. muille osapuolille joille voi olla velkoja tms.
Tarkoitan sitä, että suomessa ei ole öljylähteitä.

Kun liikkuu johonkin, kuluu polttoainetta, joka tulee ulkomailta. Siitä maksettu raha katoaa suomesta. Kun ostaa kaupasta jotain, se tuote on pitänyt tuoda jotenkin kauppaan, näin ollen hinnassa on myös osa energiakustannuksia, jotka valuvat ulkomaille jne. Suomi ei ole energiaomavarainen. Energiaa kuluu joka paikassa, ja sen syömä raha menee ulos suomesta.

Joku voi sanoa tähän väliin, että puhutaan niin pienistä osasista, ettei sillä ole merkitystä. Oli osanen pieni tai ei, ainoa millä on merkitystä opettajan esimerkin toimivuuteen on se, jääkö raha 100% suomeen kiertämään. Vaikka rahasta jäisi vain 99.999999% suomeen, se loppuisi, eikä opettajan idea toimisi. Ikiliikkuja ei olekaan ikiliikkuja, koska liike lopulta pysähtyy jos systeemissä on pieninkään energiahukka.

Tässä tapauksessa osa rahasta siirtyy pois suomesta.
MOT.

Käyttäjän askokorpela77 kuva
Asko Korpela

MamunEuro
... mutta jos käy vaikka niin, että Mamu, joka on tyhjätaskuna tottunut elämään, on nyt saanut Sipilältä taskunsa täyteen euroja, menee ja ostaa paikkakunnan monialayrityksestä leipää ja villasukat lämmikkeeksi. Mayrityksessä on töissä Kamu. Sattuu niin, että Mamun ostos on tikku kamelin selkään, joka on juuri katkeamassa ja Mayritys tekemässä konkan kun Kamulle olisi maksettava 200 pros, että saataisiin Mamun tavara toimitetuksi.

Tapahtuu tulevaisuudessa. Onkin tullut uusi laki. Maypomo ehdottaa Mamulle: etkö tulisi hommiin vähän halvemmalla kuin kolmikantamafian taksat. Joo, kyllä tulen, puoleen hintaan. Tämäpä mainiota, nythän me pysytäänkin pystyssä ja voidaan kilpailla hinnoilla. Onkin ulkomaan projekti ja Mamun ansiosta päästään niskan päälle. Pannaan kiinalaisille kampoihin. Mamun euro lähti pyörimään, johti vientiin, toi vientituloa, jolla voitiin ostaa tuontitavarat mamun leipään ja sukkiin. Mutta paikkakunnallahan on mamukeskus. Sieltähän sitä saa lisää halpaa työvoimaa. Vienti alkaa todella vetää.

Onneksi on järki voittanut ja boikotit poistettu. Yrityksen tuotteet menevät kaupaksi kuin häkää. Kamu joutaa kuitenkin pellolle, kun on tämä aymafian jäykkäpalkkasopimus. Eimutta nehän on ottaneet käyttöön paikallisen ssopimisen. Kamu päättä jatkaa, jos 80 pros palkan saa. Maypomo suostuu, onhan Kamu sentään ammattimies.

Mitä onkaan tapahtunut? Ejpenttilän vaikeaksi arvioima, mutta tarpeellinen Sisäinen Devalvaatio. Suomen vienti lähti vetämään ja työllisti sekä Mamun että Kamun ja vielä paljon muita. Tavaraa voidaan myydä entistä halvemmalla sekä kotimaassa että ulkomailla. Tämän kaiken sai aikaan Sipilän huomattavasti yli tonnin ansaitsevalta Mottimieheltä progressioruuvilla kiristetty ja mamulle annettu euro.

Ryhdytään miettimään, eikö tuo prprogressioruuvi joutaisi romuksi. Ei sitten tarvitsisi sen takia niin kovia palkankorotuksia vaatia. Joku muistaa, että se Nilsiässä avannosta toiseen vettä lappava utopisti nörttivaari ehdottelee, että pienennettäisiin byrokratiaa ja otettaisiin käyttöön tonnin kansalaispalkka, kun ketään ei kuitenkaan Suomessa nälkään tapeta. Niin, ja kasvoton tasavero, että kaikki tuntisivat itsensä yhtä arvokkaiksi yhteiskunnan pystyssäpykyttäjiksi. Veroa maksaisivat vain kuluttaessaan. Tonnin päälle tuloa saisivat verovapaasti. Tarpeisiin perustuvan kysynnän ja siihen vastaavan tarjonnan tasapainosta sekä hyödyke- että työvoimamarkkinoilla huolehtisi markkinatalous ruohonjuuritasolla. Sellaista on nörttivaarin utopia hymy huulessa avannon ja arkun äärellä.

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

Jos Askolla riittää aikaa ja mielikuvitusta, niin odotan mielenkiinnolla kuvausta siitä kuinka suomessa elettäisiin ilman että kuluttaisi mitään josta raha kulkeutuisi ulkomaille.

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

Aiemmin kuvittelin, että olisitte vain epähuomiossa jättäneet ajatusleikkinne ulkopuolelle kaiken suomesta ulos valuvan kulutuksen/valuutan. Pakko samalla tunnustaa, että en katsonut profiilinne esittelytekstiäkään. Linkki vei sivulle, josta käy ilmi teidän opettavan makrotaloustiedettä jne. Eli voidaan olettaa omaavan keskiverto suomalaista paremman ymmärryksen asiasta.
Ja silti kirjoitatte tämmöistä.
Pidän teidän osaamista samalla tavalla raskauttavana haarana kuin kamppailulajien harrastusta pahoinpitelytapauksissa. Koska taitoa on enemmän, pitäisi myös harkinta olla suurempi. Aika harkitsematonta tekstiä. Niin, eikä linkkinne vastannut kysymykseen: Miten suomessa eletään, kulutuksesta valu yhtään ulkomaille, vaan koko käytettävissä oleva summa jää tänne kiertoon. Teidän ehdottamanne toimintamalli kun ei toimi, jos annettu raha ei palaa sataprosenttisesti takaisin valtiolle veroina.

Heli Hämäläinen

Ensinnäkin terveisiä vanhalta oppilaaltasi.

Mielestäni rajasit kustannukset vain maksettavaan rahaan. Kuitenkin yhteiskunnalla on oltava olemassa infrastruktuuri, poliisit puhuttamassa, rakennukset ja niiden kiinteistöhuolto, siivoukset ja ruokahuolto sekä jonkinlainen mahdollisuus vaatehuollolle, esim. pesulat. Jos verrataan vanhuksiin, vanhusten laitoshoito Satakunnassa on maksanut seuraavasti:

http://yle.fi/uutiset/katso_mita_vanhusten_ympariv...

Oletetaan, että turvapaikanhakija maksaa tästä summasta noin puolet. Hän ei tarvitse sellaista määrää ihmistyötä, mutta kuluttaa enemmän ruokaa kuin vuodepotilas. Julkisuudessa on ollut hintoja, jotka ovat 40 - 50 euroa / vuorokausi. Kuukautta kohden siis 1200 - 1500 euroa. Vuotta kohden 14400 - 18000 euroa. Mikäli heitä on 50000, summat ovat 720 miljoonaa euroa - 900 miljoonaa euroa. Jokaista suomalaista kohden summa on karkeasti 135 - 170 euroa vuodessa. Käytin jakajana asukasmäärää 5,3 miljoonaa. Tämä tarkoittaisi, että itsekin tulonsiirtojen kohteena olevat luovuttaisivat saamastaan rahasta nettona 11,25 - 14,17 euroa kuussa turvapaikanhakijalle. Tämä pidätettäisiin lapsulisästä sekä laitosvanhuksen käyttörahasta. Työtön maksaisi sitä, leipäjonon asiakas joutuisi lisäämään jonottamista, koska rahana saatavaa etuutta leikattaisiin.

Oikea tapa on suhteuttaa tuo menoerä niiden maksettavaksi, jotka ovat työllisiä tai pääomatulojen saajia. Työllisten määrä oli elokuussa 2015 yhteensä 24690000 +- 33000 henkilöä. Oletetaan, että pääomatulojen saajat saavat vapaamatkustaa, työllisten korjauskerroin suhdelukuna on 2,147. Näin ollen hinta on 24 - 30 euroa per työllinen per kuukausi. Tämä on tuloverotetusta palkasta. Työnantajan ja tekijän sivukuluilla laskettuna vielä enemmän.

Jospa asia hoidettaisiin opettajani uhrimieltä säästäen hoitamalla asia harmaista pääomatuloista. Koska suuret yritykset voivat hyödyntää kansainvälistä pääomaverosuunnittelua, joka pieniltä parturi-kampaamoilta puuttuu, voitaisiin hyvin kerätä tuo raha esim verottamalla yli 5 miljoonaa tienaavien yritysten käyttökatteeseen sidotulla väliaikaisella verolla.

Edit: linkki korjattu

Toni Lahtinen

En tiedä, mistä sinä tuon 1000 EUR/kk oikein olet kaivanut, mutta pikainen vilkaisu Migrin sivuille osoittaa, että pelkkä aikuisen turvapaikanhakijan majoitus vastaanottokeskukseen maksaa 45 EUR/yö, eli sellaiset 1350 eur/kk. Päälle tulevat vielä ainakin hakijalle maksettava päiväraha (suuruus riippuu majoituksen yhteydessä tarjottavista palveluista), turvapaikkahakemusten käsittely kulut sekä erilaiset terveydenhoitoon liittyvät kustannukset. Turvapaikanhakijoiden joukossa on myös yksin saapuvia alaikäisiä, joilla pelkät majoituskustannukset vaihtelevat 123 EUR/yö - 249 EUR/yö (3690 EUR/kk - 7470 EUR/kk). Näillä luvuilla laskettuna (alaikäisten osuus 5%, ja kaikki halvimmalla majoituksella) pelkät majoituskulut 50000 hakijalle olisivat 73.4 MEUR/kk, eli 13.5 EUR/kk jokaiselta suomalaistelta (5.44 miljoonaa).

On myös varsin optimistista laskea kaikkien maksavan oman osuutensa tuosta kustannuksesta, sillä esim. vastasyntyneellä vauvalla, alaikäisellä koululaisella tai opitotuella kituuttavalla opiskelijalla ei ole sellaisia tuloja, joista oman osuutensa voisi maksaa. Myöskään kaikki työttömät tai pienituloiset palkansaajat ja eläkeläiset eivät pysty omaa osuuttaan maksamaan, joten laskun maksajien määrää jää todellisuudessa huomattavasti tuota suomalaisten määrää pienemmäksi. Jos tuo alakanttiin laskettu majoituskulu 73.4 MEUR/kk jaettaisiin vaikka kaikkien työssäkäyvien kesken, tekisi se 30 EUR/kk jokaiselta. Päälle tulisivat tietysti vielä nuo päivärahat, sekä epäsuorat kustannukset mm. terveydenhoidon puolelta.

Tässä on siis pikaisesti käsitelty vain yhden vuoden aikana mahdollisesti saapuvien 50000 turvapaikanhakijan suoria kustannuksia. Koska tilastojen mukaan noin 45% hakijoista saa jonkinlaisen oleskeluluvan, vuosien saatossa kustannukset kasvavat nopeasti, kun edellisinä vuosina saapuneista oleskeluluvan saaneet ovat yhä maassa. Kun vielä huomioidaan, että turvapaikanhakijoiden työllistymisennusteet ovat tilastojen valossa varsin heikot, voidaan helposti arvioida että vähintään puolet oleskeluluvan saaneista on työttömänä vielä 5 vuoden maassaolon jälkeenkin, tuo 30 EUR/kk voi nousta nopeasti monikertaiseksi.

Matti Motti

Kunhan asiat etenevät, pitää jokaiselle saada asunto. Suomessa jokainen saa valita asuinpaikkansa joten tokko tulijat asuttavat syrjäseudun tyhjiä asuntoja.
Lasketaan siis Kustannus rakennettaville asunnoille. Jos jäädään tyhjentyneisiin asuntoihin, tulijat jäävät työttömiksi. Työn perään sieltä on lähdetty. Harva asutus joka tapauksessa maksaisi. Eikä syrjäseudulla ole edes kouluja.

Jokainen annettu raha on jo nyt lainattu. Laina kasvaa. Mamu ei ole ikiliikkuja, joten rahaa tarvitaan lisää.

Veroja ei voi kasvattaa. Suomalaisilla ei itsellään ole varaa kuluttaa, käyttää palveluita. Siinä iso ongelma. Lisäraha nostaisi elämämme laatua. Meille syntyisi kahviloita eikä mamujen tarvitsisi valittaa kahviloiden puutetta ja katujen tyhjyyttä illalla. Vaan rahaa ei ole.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Asko Korpelan blogin tärkein sanoma on asettaa maahanmuuttajista tulevat kustannukset oikeaan mittasuhteeseen, vertaus kirkollisveron maksamiseen on varsin oikeaan osunut.

Käyttäjän askokorpela77 kuva
Asko Korpela

Kiitos mainioista kommenteista, joissa paljon enemmän viisautta kuin omassa jutussani. Parasta, että jutun ansiosta entiset oppilaat ottaneet yhteyttä.
Tässä vielä linkki kiinnostuneille: http://www.askokorpela.fi/kansanta/Tajka/AskoKorpe...

Toimituksen poiminnat