AJK blogi Utopistin unelma

Alas möykkymafia

20160217 Alas möykkymafia

Viime päivien tiedot herättävät huolestusta. Taas on möykkymafia panemassa hallitusta tanssimaan polvillaan pillinsä mukaan. On äärimmäisen röyhkeätä ensin saattaa möykkyoperaatioilla kansantalous suoritustilaan ja sen jälkeen purjehtia näyttämölle pelastavana enkelinä panemaan asiat taas kuntoon. Nyt kun laskun jälkeen on näkyvissä nousun nerkkejä, möykkymafia valmistautuu keräämään laakerit muka aikaansaamastaan käänteestä. Kyllä käänne syntyy  markkinoiden ja kysynnän toimesta möykkymafian toiminnasta huolimatta eikä sen ansiosta. 


Kuka hyvänsä ymmärtää, että keskitetty markkinavoimien, kysynnän ja tarjonna, nimenomaan kysynnän pyörittämä kansantalous häiriintyy yhtä möykkyä joka paikkaan työntävän poppoon toiminnasta. Tämä poppoo kuvittelee ehkä itsekin ajavansa kansantalouden etua milloin pullistellen milloin kuristaen - ja kurjistaen, tarjontaan vaikuttavia kustannuksia. Möykkää pakkolaeista, ikäänkuin muita lakeja olisikaan kuin pakkolakeja. Tasavallan hallitus on meidän kaikkien hallitus ja sen toimet tähtäävät koko kansan etuun. Möykkymafia on epädemokraattinen aikansa elänyt painostusorganisaatio, joka viis veisaa jäsenistönsä ulkopuolisten edusta. Yhä kasvava ulkopuolisten joukko joutuu kärsimään ja armopaloihin tyytymään.


Onneksi valistus leviää ja möykkymafia sahaa toimillaan omaa oksaansa. Kaikille olisi eduksi, jos möykky saataisiin murenemaan, markkinatalous toimintaan ja kuluttaja kuninkaaksi. Ei ole täysin puhtaat jauhot pussissa hallituksellakaan. On täysin käsittämätöntä, että tässä tilanteessa pyritään pidentämään henkilökohtaista työaikaa ja siten muka alentamaan työvoimakustannuksia. Kyllä kai jotenkin alennetaan, mutta kuka ostaa mahdollisen lisätuotannon, edes halvemmalla hinnalla, kun työttömyyden kasvaessa palkkaostovoima keskittyy yhä harvempien käsiin, arpalipuiksi onnekkaille työpaikkansa säilyttäville. Automaatio ja digitalisointi lisäävät tuotantoa ja vähentävät työllistettyjen ja ostovoiman haltijoiden määrää. 
Sen vuoksi olisi kaikin voimin edistettävä kysyntään sopeutuvaa työllisyyttä, paikallista sopeutumista markkinavoimien eli kysynnän ja tarjonnan toimintaan. Eikä tämä riitä. Automaation ansiosta yhä kasvavaa hyvinvointikakkua olisi jaettava muilla perusteilla kuin työllisyydestä syntyvien palkka-arpalippujen perustella. Näköpiirissä ei ole muuta keinoa kuin kansalaispalkka, joka takaa perustoimeentulon työpanoksesta riippumatta. 


Mamut tekevät parempaa talouspolitiikkaa kuin möykkämafia. Harmi vain että mamujen kertyminen, sekin liian suurena möykkynä kerrallaan, aiheuttaa ongelmia. Mutta talouden kannalta heistä on ehdottomasti enemmän hyötyä kuin haittaa. Jo mamun ensimmäinen askel Suomen kamaralla lisää kysyntää, aluksi nimenomaan kysyntää kantaväestön työpanokselle: ruokaa, vaatetusta, asuintilaa tarvitaan. Kantaväestö työllistyy. Euro mamun kädestä lähtee pyörimään koko voimallaan. Valistuneina itseään pitävätkin puhuvat vain maahanmuuton kustannuksista eivätkä lainkaan näe tätä tulonmuodostusta kasvattavaa kysynnän lisäystä. Mamun Sipilältä saama euro on kotoisin verotuksen kautta sieltä, missä on veroja varaa maksaa eikä se lähtöpaikallaan koko voimallaan pyörittäisi kansantaloutta, vaan osaksi pantaisiin talteen makaamaan pahan päivän varalle. Tätä makaavaa euroa on tällä hetkellä niin paljon, ettei sen tallettamisesta kannata maksaa juuri mitään korkoa eikä myöskään sen käyttöönsä saamisesta. Nälkäinen ja viluinen mamu antaa sille vauhtia. Mamujen tulva on myös orastavan rakennusboomin takana. Puolen prosentin väestönlisäys tarvitsee väistämättä lisää asuntoja, työllistää rakennustoimintaa. Vain möykkymafia sitä lakoilla ja muilla kikkakeinoilla voi hidastaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Luin tämän arvoituksellisen blogin pariin kertaan. En siltikään varmaan ymmärtänyt läheskään kaikkea. Tiedän kyllä, että takana on vankkaa taloustietoa ja yhteiskunnan tarkkailua.

Siispä kysyn, tarkoittaako möykkymafia ay-liikettä vai koko oppositiota. Toivot möykyn murenemista ja markkinataloutta toimimaan kuluttajan kunniaksi.

Kirjoitat: "Mamut tekevät parempaa talouspolitiikkaa kuin möykkämafia.
Puolen prosentin väestönlisäys tarvitsee väistämättä lisää asuntoja, työllistää rakennustoimintaa. Vain möykkymafia sitä lakoilla ja muilla kikkakeinoilla voi hidastaa."

Mamut ovat tietenkin maahanmuuttajia. Suomi kaipaa aivan ilmeisesti työvoimaa ikäpyramidin muodon korjaamiseksi.

Entä tarvitsemmeko kur(j)istavaa vai elvyttävää talouspolitiikkaa?

Odottaako kulman takana kansainvälisen finanssijärjestelmän romahdus, joka v. 2007 saatiin juuri ja juuri vältetyksi veronmaksajien avulla?

Toimituksen poiminnat